Põhikooli õpilaste toiduraha on 1.15 €, millest vastavalt linnavalitsuse määrusele peab taldrikule jõudma 2/3 s.o 0,76 €. Ülejäänud rahast tulevad muud majandamiskulud (palgad, sotsiaalmaksud, seadmete ost ja remont, majapidamistarvete ostmine jne).

Lisaks tervisekaitse nõuetele ja veterinaar- ja toiduameti nõuetele on alates 2008. aastast lisaks sotsiaalministeeriumi määrus, mis seab kooli toidule väga palju selliseid nõudeid, mida eelmistel aastatel ei olnud. Tooksin alljärgnevalt mõned näited sellest määrusest, mis mõjutavad kõige rohkem menüüsid ning mis tõstavad tunduvalt koolitoidu hinda:

1. Teraviljatoite on soovitav pakkuda vähemalt kaks korda nädalas - see tähendab putru, tatart jms peab olema nädala menüüs vähemalt kaks korda; hetkel on see lahendatud Linnavalitsuse poolt kompenseeritava tasuta hommikupudruga;

2. Köögivilju (v.a. kartul) pakutakse iga päev, sh kuumtöötlemata kujul vähemalt kaks korda nädalas - see tähendab, kaks korda nädalas toorsalatit ja ülejäänud päevadel hautatud köögivili, meie oleme koostanud menüüd järgnevalt, et kaks korda nädalas on see köögivili supis ja kolm korda salatina;

3. Värskeid puuvilju pakutakse kolm korda nädalas - see tähendab, et ei ole määratud puuviljade kaalu ega kasutusviisi; sotsiaalministeeriumi kodulehel on küllaldaseks koguseks pandud ¼ puuvilja, meie oleme lahendanud selle nõude, et kaks korda nädalas jagame puuvilja, kas pool või terve olenevalt suurusest ja ühe korra kasutame puuvilja kas magustoidus või salatis;

4. Värskest kalast valmistatud toitu või kalatooteid pakutakse vähemalt üks kord nädalas - see tähendab üht suuremat muutust koolitoidus - kohustuslikku kalapäeva, mis on lastele kõige suuremaks probleemiks ja toitlustajal ei ole õigust jagada nädalast nädalasse kalapulki või –burgereid, mida lapsed eelistavad, see eeldab suppe jms;

5. Viinereid, keeduvorsti ja sardelle ning nendest valmistatud toite on soovitav pakkuda mitte rohkem kui üks kord kuus - see tähendab hüvasti laste lemmikud, viinereid saan ma pakkuda vaid korra kuus;

6. Joogiks ei pakuta veepõhiselt valmistatud jooke, mis sisaldavad värvaineid - see tähendab, et morsiks ei saa kasutada enam tavalisi siirupeid ja peab kasutama mahlakontsentraate või puhtaid mahlasiirupeid;

7. Makarone ei tohi pakkuda tihedamalt kui kaks korda kuus ja siis soovituslikult ainult durumi jahust tooteid.

See oleks lühidalt seletus sellele, miks ei saa toitlustaja jälgida laste toidueelistusi ja miks menüüd on koostatud just selliselt nagu nad on. Terviseameti kodulehel on olemas ka näidismenüüd mida tervisekaitse sooviks kõige rohkem. Seal on osakaal hautatud juur- ja köögiviljal siiski kordades suurem, näiteks kartulit õpilastele koguseliselt pakutakse prae päeval 2 pisikest (50gr), aga lisaks 80 gr hautatud kaalikat ja 30 gr hautatud brokkolit.